Matematiikka auttaa sinuakin saavuttamaan pelitason lähemmäksi Golf-ammattilaisia

Pelaa kuin ammattigolfari

1 Tähteä2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 Arvostelua, Keskiarvo: 5.00Arvosteluita annettu 5)
Loading...Loading...

Senioriammattilaiset pelaavat kierroksen arviolta 20-25 lyöntiä keskiverto klubipelaajaa paremmin. Reilu puolet erosta tulee lyöntivarmuudesta ja -tekniikasta, mutta merkittävä osa on pelitaktiikan ansiota. Kokeneemmat pelaajat ajattelevat golfia eri tavalla, he ajattelevat sitä enemmän.

Luonnonlakien armoilla

 

Golfaajan pitää pystyä golfaamaan hankalissakin keleissä

Pieni sade ei saa haitata golfaamista.

Golf perustuu todennäköisyyksiin. Swingi ei ole muuttumaton ja lyönnin lopputulokseen vaikuttaa lukematon määrä pelaajasta riippumattomia tekijöitä. Omaa peliä tulisi ajatella todennäköisyyksien kautta. Draivi osuu väylään kuusi kertaa kymmenestä – ankaran talviharjoittelun jälkeen seitsemän. Puolentoista metrin putti ei mene aina sisään, kysymys on enemmän luonnonlaista kuin huonosta tuurista.

Golf ei myöskään ole yhden lyönnin todennäköisyydestä kiinni. Käytännössä jokaisella lyönnillä on pyrittävä ottamaan huomioon myös seuraava lyönti. Vaikka seuraavaa lyöntiä pelaaja olettaisikin intuitiivisesti ennakoivansa, tehdään tässä tilanteessa pelin suurimmat laskuvirheet.

Par5:n avauksen jälkeen on reilu 250 metriä matkaa, mitä pitäisi tehdä? Keskimäärin voidaan sanoa, että väyläpuu- ja wedge-lyönnit ovat vaikeampia, kuin lyönnit keski- ja lyhyillä raudoilla. Tämän lisäksi lyönnin pidentyessä todennäköisyys rangaistuksiin ja suuriin ongelmiin kasvaa. Silti monet pelaajat valitsevat toiseen lyöntiin mahdollisimman suuren mailan, vähät välittämättä valinnan hyvistä tai huonoista puolista. Todennäköisesti lopputuloksen kannalta olisi järkevämpää lyödä kaksi lyhyttä rautaa. Tietenkään näin ei ole kaikilla pelaajilla, mutta tärkeintä on tietää miten todennäköisyydet omalla kohdalla menevät ja ennen kaikkea pysähtyä edes joskus miettimään omaa peliä.

Riko flow

Älä murehdi huonoa lyöntiä vaan keskity pelaamaan väylä kerrallaan.

Golf vaatii keskittymistä. Keskity siis pelaamaan väylä kerrallaan.

Golf on momentum-peli. Suurin virhe on jäädä murehtimaan huonoja lyöntejä. Usein yksi huono lyönti saattaa saada aikaan usean väylän pituisen huonon vaiheen. Klubipelaajilla usein myös hyvät lyönnit vaikuttavat negatiivisesti tuleviin suorituksiin. Ongelmia saattaa seurata tarpeettomasta riskinotosta, kun koetaan pelin kulkevan tai vaihtoehtoisesti aikaisemmat onnistumiset saattavat kasata tarpeettomia paineita.

Flowsta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi golfkierros on tapana ajatella pelattavaksi väylä tai lyönti kerrallaan, jolla pelaaja tavoittelee neutraaliutta ja siten optimaalista suoritusta. Tämä ei kuitenkaan ole kovinkaan yksinkertaista, epäonnistumiset jäävät parhaimpienkin ammattilaisten mieliin pitkiksi ajoiksi. Mutta yleistäen voidaan sanoa, että mitä nopeammin unohtaa edelliset lyöntinsä sitä parempia tuloksia tekee.

Kun seuraa ammattilaisten peliä kentällä tai tv:ssä tuntuu usein siltä, että he juttelevat mailapojilleen enemmän kuin tarpeeksi. Varmastikin väylän pituus on suurin piirtein sama kuin edellisellä kierroksella ja mailan valinnan tai tuulen arvioinnin ei luulisi tuottavan kovinkaan suuria ongelmia kokeneelle pelaajalle. Pelin analysointi vaikuttaa kuitenkin moneen asiaan. Ensinnäkin tilanteen arvioinnilla on puhtaan tekninen puoli, jolloin pyritään pelaamaan päiväkohtaisten vahvuuksien mukaan sekä välttämään karkeita arviointivirheitä. Analysoinnin toinen hyöty liittyy flown rikkomiseen. Korostettu tilanteen arviointi tai caddien kanssa keskustelu katkoo peliä, lievittää paineita ja antaa mahdollisuuden tarkastella peliä ulkopuolelta.

Laskemalla paranee

Pyri ennakoimaan lyöntisi. Älä takerru liian pitkäksi aikaa epäonnistuneisiin lyönteihin, vaan pyri näkemään metsä puilta. Epäonnistumisia tulee väistämättä, eivätkä kaikki huonot lyönnit ole pelaajan syytä. Älä päästä itseäsi golfin syöksykierteeseen, vaan pyri pilkkomaan peli osiin. Jos pelisi ei kulje, koita huijata itsesi ulos momentumista ajattelemalla jotain muuta kuin edellisiä lyöntejäsi. Golf on todennäköisyyksien peli ja tämä tarkoittaa, että pelaat aina omalla tasollasi.