Putterit

1 Tähteä2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 Arvostelua, Keskiarvo: 4.60Arvosteluita annettu 5)
Loading...Loading...
Kustomoidut Scotty-Cameron-putterit

Titleist Scotty Cameron putterit odottamassa ostajaansa

Putteri on bägin tärkein maila

Tunnettu sanonta kertoo, että pitkillä draiveilla saadaan suuret yleisöt, mutta hyvillä puteilla voitetaan suuret palkintorahat. Lähipeli ja erityisesti puttaaminen onkin golfin tärkein osa-alue. Jokaisen tuntema lähipelimestari Tom Watson jo aikoinaan tiivisti sen: ”Lähipeli ratkaisee!”

On puhdas fakta, että golfkisat voitetaan ja hävitään greenillä ja sen ympäristössä. Jokainen voi halutessaan laskea golfkierroksen aikana lyötyjen lyöntien määriä ja todeta, että yli puolet niistä tapahtuu greenillä tai muutaman metrin etäisyydellä greenistä. Tästä myös seuraa se, että putterilla lyödään ylivoimaisesti eniten lyöntejä golfkierroksen aikana.

Oletko hankkimassa putteria? Vain harva huomioi nämä 4 tärkeää asiaa!

Putterin hankinta tehdään paljolti tunnepohjalla. Useimmiten pro-shopeissa kyselläänkin putterin ostajalta, että miltäs tämä maila tuntuu, entäs tämä toinen. On aivan totta, että putterin on tärkeää tuntua hyvältä pelaajan kädessä, mutta on myös mailan valintaan vaikuttaa myös joukko muita paljon konkreettisempia asioita.

  1. Ensinnäkin on hyvä selvittää, että minkälaisilla kentillä tulee kyseisellä putterilla pelaamaan. Greenien nopeudet vaihtelevat merkittävästi kentästä toiseen ja voidaan hyvin perustein sanoa, että toiset putterit sopivat hitaammille greeneille ja toiset taas nopeammille. Kun mailan lapa on raskas, on lyöntinopeutta helpompi säädellä ja hellävaraisemmat lyönnit ovat helpommin kontrolloitavissa. Vaihtoehtoisesti kevytpäinen lapa sopii hitaammille greeneille, jolloin mailaa saa heilauttaa enemmän, jotta pallo saadaan liikkeelle. Kysymys on siis siitä, että mitä raskaampi lapa on sitä vauhdikkaammin pallo lähtee lyötäessä liikkeelle. Tämä kaikessa yksinkertaisuudessaan johtuu massan lisääntymisen seurauksena kasvaneesta energiasta, joka siirtyy lyöntihetkellä palloon.
  1. Pelaajan puttiswingissä on monia asioita, jotka vaikuttavat sopivan putterin valintaan. Yksi tärkeimmistä on putterin gripin paksuuden valinta. Osa pelaajista käyttää putterissaan hyvin paksua grippiä, jonka tarkoituksena on tasoittaa puttiswingiä ja vähentää kontrolloimattomia liikkeitä. Jos tiedät, että puttiswingisi on hutera ja epätasainen, saattaa ratkaisu löytyä paksummasta gripistä, josta saa huomattavasti tukevamman otteen. Yleistäen voidaan sanoa, että hyvät puttaajat – tai pelaajat joilla on hyvä puttiswingi – eivät tarvitse paksugrippistä putteria. Paksu grippi vie yleensä hieman touchia pois lyönnistä, joten huippuputtaajille paksusta gripistä on vain haittaa.
  1. Kolmas asia, jota kannattaa miettiä putterin hankinnan yhteydessä on mailan mitta. Putterin pituutta kannattaa lähteä miettimään oman swingin sekä puttiasennon kautta. Erityisen paljon putterin mittaan tietenkin vaikuttaa myös pelaajan pituus. Puttimailan pituus on tyypillisesti 32 – 36 tuumaa, joten valinnanvaraa löytyy paljon. Puttereiden pituuksia myös kustomoidaan hyvin paljon, joten sopivan mailan mitan saaminen ei ole mikään ongelma. Putterin mitta voi olla myös huomattavasti 36-tuumaista pitempi. Yksi vaihtoehto on käyttää ns. napaputteria. Napaputteri on tavanomaista putteria huomattavasti pitempi. Se sananmukaisesti ulottuu aina pelaajan vatsaan saakka. Napaputterin suurin hyöty on siinä, että putterin pään tukeutuessa pelaajan vatsaan, saadaan yksi tukipiste lisää puttiswingiin. Tämä tekee swingistä lähes poikkeuksetta huomattavan tukevan ja tasaisen. Moni puttipelinsä kanssa taistellut golfari on löytänyt avun ylipitkästä putterista.
  1. Neljäs asia, jota kannattaa miettiä putteria hankkiessa on lavan malli. Useimmiten pelaajat valitsevat saman lapatyypin mailoja vuodesta toiseen. Mutta suositeltavaa on, että antaa realistisen mahdollisuuden myös aivan erilaisille mailoille, joihin on tottunut. Putterit voidaan jakaa lavan perusteella kolmeen tyyppiin: on klassiset suorat, ohuet ja tyylikkäät blade-putterit ja sitten on mallet-putterit, joiden lyöntipinnan takaa lähtee tasapainottava uloke. Ja sitten on vielä ns. Star Trek -putterit, jotka sekä rakenteensa että teknisten ratkaisujensa puolesta muistuttavat enemmän avaruusalusta kuin golfmailaa. Vain kokeilemalla selviää, että mikä mailatyyppi sopii parhaiten juuri sinulle.

 

Täydellisen putterin metsästäminen

Luit 4-vinkkiämme putterin valintaan ja vieläkin mietityttää?

Puttereiden valinta on vaikeaa ja erillaisten mallien määrä ei tee valinnasta yhtään helpompaa. Yksi golfaaja saattaa löytää sen oman luottoputterin heti ensimmäiseltä ostosreissulta, toinen taas ei tunnu löytävän lainkaan sopivaa putteria. Olet varmasti törmäännyt golf-kaveriin joka on kokeillut kymmeniä ja kymmeriä erilaisia putterita, eikä vieläkään löytänyt sitä itselle  täydellistä mallia. Alla kerromme hieman lisää bägin tärkemmästä mailasta helpottamaan putterin valintaa.

Putterin varsi

Putterin varren pituus, offset ja varressa käytetty grippi vaikuttavat oleellisesti puttiswingiin.

Putterin varren offset

Putterissa pitää olla offsettiä!

Nykyisten puttereiden varren liitoskohta on yleensä mailanpään lyöntipinnan etupuolella. Tätä kutsutaan varren offsetiksi.  Offset auttaa pelaajaa: pelaaja saa katseen pallon päälle  putatessaan ja näkee siten pallon paremmin. Paremman näkyvyyden lisäksi  offset  auttaa myös  siihen että lyönti osuu helpommin keskelle palloa. Offset nimittäin pitää kädet lyönnin aikana pallon etupuolella, auttaen näin puttaajaa  saamaan mahdollisimman hyvän osuman pallon.

Putterin varren grippi

Se on otteesta kiinni! Puttaamisen ja mailatuntumaan vaikuttaa oleellisesti minkälaista ja minkä vahvuista grippiä käyttää putterissa

Se on otteesta kiinni! Puttaamiseen ja mailatuntumaan vaikuttaa oleellisesti minkälaista ja minkä vahvuista grippiä käyttää putterissa

Putterin grippi ja sen paksuus sekä materiaali vaikuttaa oleellisesti puttiin. Pelaaja on kosketuksissa golfmailaan nimenomaan gripin välilyksellä.  Varmista siis, että grippi on ehjä sekä oikean paksuinen. Grippi vaikuttaa siihen millainen pelaajan tuntuma mailaan on. Lähtökohtainen ajatus tietenkin on se, että pelaajan molemmat kädet ovat putterin gripillä. Jokainen meistä tuntee niitä pelaajia, jotka kompuroivat lähipelissään ja puttaavat alempi käsi putterin metallivarrella. Sääntö numero 1: puttaa molemmat kädet gripillä!

Nykyään gripit valmistetaan pääosin kumista, mutta erilaiset punosmateriaalit ovat myös yleisiä. Testaamalla erilasista materiaaleista valmistettuja ja eri paksuisia grippejä, löydät sen parhaiten omaan käteen sopivan gripin. Nyrkkisääntönä: koolla on väliä! Jos putti tuntuu huteralta, hommaa paksumpi grippi. Jos olet tyytyväinen nykyiseen putteriisi, voit hommata siihen myös uuden paksumman gripin ja asentaa sen itse tai asennuttaa sen paikallisessa proshopissa tai golfliikkeessä.

Putterin varren pituus

Normaalin putterin varren pituun on 35-tuumaa. Puttereita on saatavilla kumminkin eri pituisina: puttereiden varren  pituudet vaihtelevat yleensä 32-36 tuuman välillä. Varren pituudet ovat kustomoitavissa ja tämän takia pitempiä ja lyhyempiä varsia voidaan tehdä. Pitkien custom-puttereiden lisäksi on myös ns.  napaputtereita, joiden varsien pituudet ovat yli 40-tuumaisia. Pitkän varren omaava napaputteri tuetaan keskivartaloon, jolloin ranteet saadaan pysymään paremmin aloillaan.

Putterin lapa

Tunnista putterin 3 erillaista lapamallia ostaessasi putteria.

Putterin lavanmallia muuttamalla voit saada uutta virtaa puttaamiseen. Useimmat golfaajat pelaavat samanlaisella putterimallilla vuodesta toiseen ja se monesti estää puttaamisen kehittymisen, koska samojen ongelmien kanssa painitaan vaikka maila vahtuisi.  Erilaisia mailatyyppejä kokeilemalla voitkin saada puttaamisen sujumaan aivan uudella tavalla. Putterit jaetaan perinteisesti kolmeen ryhmään putterin lavan perusteella: Blade, Mallet ja ”Star Trek” -putterit.

 

Perinteinen Blade-putteri

Blade-putteri

Mallet putterilla on helpompi linjata putti

Mallet-putteri

Star Trek putteri

Star Trek-putteri

 

 

Blade Putterit

 

Blade-putteri hallitsi putteri-markkinoita 1900 luvulta 1990 luvulle saakka.

Blade-putteri hallitsi putterimarkkinoita 1900 luvulta 1990 luvulle saakka.

Blade on perinteisin putterin lavanmalli. 1900-luvun alusta  90-luvulle malli oli suosituin putterityyppi ja moni golfaaja suosii blade-tyylistä putteria vielä tänäkin päivänäkin. Mallin tunnistaa melko klassisen suorasta ja ohuesta pienestä lavasta.

Mallet Putterit

Mallet-putterin pää auttaa linjaamaan putin paremmin ja tarkemmin.

Mallet-putterin pää auttaa linjaamaan putin paremmin ja tarkemmin.

Mallet-putterin tunnistat isosta mailanpäästä. Iso pää antaa mailalle vakautta puttaamiseen. Painotettu pää auttaa linjaamaan putin paremmin ja tarkemmin. Mallet-päinen putteri ehkäisee myös mailanpään kiertymistä, mikä auttaa niissä tapauksissa kun lyönti ei osu keskelle lapaa.

Star-Trek Putterit

Avaruusalusta muistuttava Star Trek putteri on tarkkojen teknisten ratkaisujen ilmentymä.

Avaruusalusta muistuttava Star Trek -putteri on tarkkojen teknisten ratkaisujen ilmentymä.

Star Trek -mallit ovat saaneet nimensä siitä, että teknisten ratkaisujen takia mailat näyttävät pitkälti avaruusalukselta.

Putterin lyöntipinnan materiaalit

Valitse eri putteri nopeille ja hitaille pinnoille.

Putterin lyöntipinnan materiaali määrittelee paljon sitä, miten pallo reagoi putattaessa. Perinteisesti putterin pään materiaalina on käytetty terästä.  Nykyään puttereiden lyöntipintoja valmistetaan useista eri materiaaleista ja yhdisteistä.  Putterin lyöntipinan materiaaleina käytetään teräksen lisäksi mm. alumiinia, kuparia, nikkeliä, kumia. Putterin lyöntipinnan materiaali on jokaisen pelaajan oma valinta, mutta useimmille puttaajille sopivat hyvin pehmeämmät materiaalit, kuten kumi ja kupari sekä nikkeli. Pehmeä lyöntipinta tekee lyönnistä helpommin hallittavan ja siten lisää pelaajan itsevarmuutta. Toinen tärkeä puoli on lyönnistä lähtevä ääni. Tämä on myöskin mieltymysasia, mutta itse olen sitä mieltä, että kovat ja terävät kilahdukset kuuluvat draiveriin, kun taas pehmeät mossahdukset putteriin. Mitä mieltä sinä olet?