Golfkentät

1 Tähteä2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 Arvostelua, Keskiarvo: 4.00Arvosteluita annettu 5)
Loading...Loading...

Golfkentät Suomessa ja ulkomailla

Golfkenttä on alue, joka koostuu useista ristiin rasiin etenevistä väylistä. Tavallisesti pelattava kierros on 18 reiän mittainen, joten suurin osa maailman golfkentistä onkin suunniteltu 18-reikäisiksi. Tilan (ja joskus rahan) puutteen takia, osa kentistä on vain 9-reikäisiä tai lyhyempiä. Virallisissa golfkilpailuissa pelataan 9-reikäiset golfkentät kahteen kertaan, jolloin pelattavien reikien määrä kasvaa vaadittavaan kahdeksaantoista.

Monilla golfklubeilla on useita 18-reikäisiä golfkenttiä. Moni suomalainenkin golfkenttä koostuu kahdesta täyspitkästä 18-reikäisestä golfkentästä. Tässä on tietenkin se hyvä puoli, että samana päivänä voi pelata helposti kaksikin kierrosta eikä tarvitse matkustaa välissä.

Golfkentän osat

Tii eli tiiauspaikka

Jokaisen väylän ensimmäinen lyönti lyödään tiiauspaikalta. Tavallisesti jokaisella väylällä on useita tiiausalueita, joilta voi lähteä pelaamaan. Tyypillisesti naisten tii on huomattavasti miesten tiitä lähempänä reikää, jolloin väylän pituus on naisille selvästi lyhyempi. Suomessa miehet pelaavat tavallisesti keltaisilta tiiltä ja naiset punaisilta. Näiden tavanomaisten tiiauspaikkojen lisäksi on myös ns. kilpatiit, joilta pelataan virallisemmissa kilpailuissa. Miesten kisatii eli takatii on merkitty valkoisilla merkeillä ja naisten vastaava kisatii on merkitty sinisillä merkeillä.

Tiiauspaikka on merkitty kahdella samanvärisellä merkillä, joiden takaa avauslyönti suoritetaan. Kahden tiimerkin väliin ja taakse muodostuu suorakulmainen kahden mailan mitan leveä alue, jolta lyönti pitää lyödä. Jos pallon tiiaa tiimerkkien eteen tai muutoin suorakulmion ulkopuolelle, saa yhden lyönnin rangaistuksen. Pelaaja saa seistä suorakulmion ulkopuolella, mutta pallon pitää olla tiiattuna sen sisällä, jotta lyönti on laillinen. Tämän takia kannattaaki olla tarkkana jo heti tiiauspaikalla.

Tiiauspaikka on matalaa ruohikkoa ja tavallisesti erittäin tasainen.

Golfpallo voidaan asettaa suoraan nurmelle (”off the deck) tai vaihtoehtoisesti tiin (maksimissaan 4″ korkuinen) päälle.

Väylän tiiauspaikat on usein värikoodattu. Voit tarkistaa kentän scorecardista tiiauspaikkojen vaikeusasteet ja etäisyydet viheriöstä.

Yleisimmät värikoodit Suomessa:

  • Punainen (Naisten) – Lähimpänä reikää ja tavallisesti sijoitettu mahdollisimman esteettömälle linjalle. Naisten, aloittelijoiden ja junioreiden käyttämiä.
  • Sininen (Naisten kilpatii) – Teini-ikäisten poikien, matalan handicapin naisten ja seniorimiesten käyttämä tiiauspaikka.
  • Keltainen (Miehet) – Matalan ja keskitason handicapin miesten sekä matalan handicapin teinipoikien käytössä.
  • Valkoinen (Mestaruustaso) – Kauimmainen tiiauspaikka, tavallisesti muutenkin vaikein sijainti. Nollahandicapin (”scratch”) miesten sekä turnausten tiiauspaikka.

Värikoodit maailmalla: 

Tiimerkkien värikoodit vaihtelevat maiden välillä. Tässä yksi tyypillinen vaihtoehto:

  • Punainen (Naisten)
  • Valkoinen (Seniorit)
  • Sininen (Miehet)
  • Musta / Kulta (Mestaruustaso)

Väylä

Tiiauspaikalta pallo lyödään väylälle. Väylä on tiin ja viheriön väliin jäävä lyhyeksi leikatun nurmen alue, joka on tavallisesti paras reitti edetä.

Raffi

Väylän ja outin (out of bounds, väylän ulkoraja) väliin jäävää korkeamman nurmen aluetta kutsutaan raffiksi (rough). Pidempi nurmi tekee lyömisestä tavallista vaikeampaa.

Nurmen pituus raffilla vaihtelee golfkentästä toiseen. Yksi tunnettu esimerkki vaikeasta raffista löytyy US Opens -turnauksesta, jossa raffit leikataan usein 3-5 tuuman pituisiksi. Näin pitkä raffi vaatii tarkkaa pelaamista: huonosta raffille ajautuneesta lyönnistä kärsii merkittävästi.

Esteet eli Hazardit

Golfkentän väylillä on usein kahden tyypin esteitä: vesi- ja hiekkaesteitä. Ensimmäiseen luokkaan voidaan lukea erilaiset järvet, joet ja lammikot – jälkimmäiseen bunkkerit ja muut hiekkaesteet. Vesiesteet voidaan lisäksi jakaa väylällä sijaitseviin esteisiin ja ns. sivuvesiesteisiin, kuten väylän sivussa kulkeviin jokiin.

Hazardeihin liittyy runsaasti sääntöjä. Esimerkiksi: Jos pallo ei ole pelattavissa, voidaan se siirtää toiseen kohtaan yhden lyönnin rangaistuksella. Lisäksi hazardin alueella maila ei saa koskea maata tai vettä ennen lyöntiä (ei edes harjoituslyönnillä).

Golfkenttää ei myöskään saa millään tapaa muokata eli pelaaja ei saa siirtää lehtiä, kiviä tai hiekkaa esteen alueella.

Viheriö

Viheriö eli griini on erittäin matalaksi ajettu nurmikkoalue lähimpänä reikää. Nimensä mukaisesti puttausviheriöllä putataan eli käytetään putteria.

Periaatteessa viheriö voi olla minkä muotoinen tahansa, mutta tavallisesti se on alustaltaan hieman muuta kenttää tasaisempi. Griini on siis tasaisempi siinä mielessä, että pallo liikkuu sillä sulavan tasaisesti, mutta griineillä on usein erittäin paljon kallistuksia, joten ne eivät lainkaan tasaisia. Putin vaikeusasteeseen vaikuttavat etäisyys reiästä, reiän sijainti viheriöllä, viheriön muoto ja kaltevuus.

Viheriö saattaa olla sen muotoinen ettei sen jokaiselta reunalta ole suoraa puttilinjaa reikään. Griinin sisällä voi olla myös bunkkeri eli hiekkaeste, joka pahimmassa tapauksessa voi olla suoraan pallosi ja reiän välissä.

Viheriötä ympäröi lievästi korkeamman nurmen alue. Tavallisesti tämä nurmialue on pituudeltaan väylän (tai raffin) ja viheriön välimaastosta. Alue tunnetaan nimellä fringe eli foregriini ja sen tarkoitus on estää pallon ajautuminen takaisin väylälle, kun putti on ollut liian kova.

Vaikka fringeltä ja välittömästi fringen ulkopuolelta voidaan putata, on tältä alueelta yleisempää ns. chipata tai yrittää ”bump and run” -lyöntiä (golfpallo lentää ilmassa pari metriä ja jatkaa viheriöllä rullaten tavallisessa putissa).

Suomen parhaat kentät

Moni ajattelee, että Suomen parhaat golfkentät ovat varmasti Helsingistä. Totuus saattaakin olla aivan toinen, sillä loistavia kenttiä löytyy ympäri maatamme.

Vanajanlinna Golf

Haastava Vanajanlinnan golfkenttä palkitsee onnistuneet lyönnit, mutta rankaisee huolimattomuudesta. Kenttä on vuodesta toiseen hienossa kunnossa ja tarjoaa kokeneellekin pelaajalle haastetta.

Nordcenter Golf Fream

Ronald W. Freamin suunnittelema ja hänen mukaansa nimetty Fream on erittäin vaihteleva kenttä. Maisemat täällä ovat huikeita ja valtavat korkeuserot tekevät pelikokemuksesta haastavan.

Fream uusittiin lähes kokonaan vuonna 2007, mutta kentän luonne säilytettiin mahdollisimman lähellä alkuperäistä.

Paltamo Golf

Erittäin luonnonläheinen golfkenttä, jota reunustavat kalliot, metsät ja kaunis rantaviiva. Kuten Nordcenterin Freaminkin, Paltamon golfkentän on suunnitellut kalifornialainen Ronald W. Fream.

Vuonna -90 avattua kenttää laajennettiin vuonna 2000. 18-reikäinen golfkenttä sopii niin aloittelijalle kuin kokeneelle golffarillekin.

Harjoittelua varten kentälle on rakennettu pitkä range sekä lähipelin harjoitteluun pitchi- ja puttiviheriöt.

Aura Golf

Aura Golf on Suomen Turun legendaarinen golfkenttä. Sijainti Ruissalon vehreässä tammilehdossa on täydellinen, sillä luonnon puhtaus ja vanhan hyvän ajan tunnelma ovat aina läsnä.

Tämän golfkentän palvelut ovat laajat: Alueella on vanhoja rakennuksia edustustiloineen, kauppoineen ja ravintoloineen päivineen.

Pidempään pelaavat yöpyvät luonnollisesti Ruissalon kylpylässä.

Kytäjä Golf

Leveät väylät ja huolelliset pinnanmuodot ovat Kytäjän golfkentille ominaisia.

  • North West: Helpompi kenttä, joka alkaa avoimena, mutta muuttuu loppua kohden muodokkaammaksi.
  • South East: Muotonsa ja viheriön korkeiden etureunojen vuoksi vaativampi.

Kytäjän palvelut ovat laajat aina golfin opetuksesta kokoustiloihin asti.

Maailman parhaat golfkentät

Maailman parhaista golfkentistä suuri osa sijaitsee maissa, joissa peli on noussut huippusuosioon: Briteissä ja Yhdysvalloissa.

Parhaat kentät ovat yksityisten (joskus jopa eksklusiivisten) golfkerhojen omistamia. Kentälle pääsevät pelaamaan vain kerhojen jäsenet ja heidän henkilökohtaiset vieraansa.

Kaikkein eksklusiivisimmat golfkerhot eivät ota vieraita hakemusten perusteella – vaan niihin pitää saada kutsu nykyisen jäsenen kautta.

Pine Valley Goulf Course – Pine Valley, New Jersey, Yhdysvallat

Erittäin strateginen ja tarkkuutta vaativa golfkenttä Lounais-Jerseyssä. Uniikin arkkitehtuurin takana ovat perustaja George Crump sekä arkkitehdit H.S. Colt, A.W. Tillinghast, Geroge C. Thomas Jr. ja Walter Travis.

Cypress Point Club – Pebble Beach, Yhdysvallat

Sypressien, näyttävän rantaviivan ja hiekkadyynien keskellä mieli lepää. Ajaton Cypress Point tukeutuu perinteiseen kenttäsuunnitteluun.

Augusta National Golf Club – Augusta, Yhdysvallat

Useaan otteeseen muunneltu ja uusittu Augusta National on monelle tuttu Masters Tournamentista. Tämä golfkenttä yhdistelee kenttäsuunnittelun suuntauksia useilta eri vuosikymmeniltä.

Royal County Down G.C. – Newcastle, Pohjois-Irlanti

Uskomattoman eteerinen golfkenttä Mournen vuorien katseen alla. Vaikka maasto Pohjois-Irlannissa on muuten monimuotoista, kenttä itsessään on yllättävän tasainen. Useat bunkkerit ja paikoittain huono näkyvyys luovat haasteen kokeneellekin golffarille.

Royal Dornoch G.C. – Dornoch, Skotlanti

Yksi maailman luonnonmukaisimmista golfkentistä. Dyynien, tuulen ja Pohjanmeren rannikon yhdistelmä ovat armottomia, mutta luonnon kauneus lumoaa pelaajan kerta toisensa jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>