Golfin aloittaminen

Golfin aloittaminen – näin pääset alkuun

1 Tähteä2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 Arvostelua, Keskiarvo: 4.50Arvosteluita annettu 5)
Loading...Loading...

Oletko aloittamassa Golf-harrastusta? Lue tästä aloittajan oppaasta tärkeimmät asiat golfin aloittamisesta. Näillä tiedoilla pääset hyvin alkuun ja mukaan upeaan lajiin.

Tutustuminen Golfiin

Golfiin voi tutustua monella tavalla, mutta yksi parhaimmista tavoista on ilmoittautua mukaan golfin alkeiskurssille. Jos ei halua aloittaa golfaamista alkeiskurssilla, on myös mahdollista mennä golfkentän rangelle eli harjoittelualueelle lätkimään palloja. Jos et omista vielä golfmailoja, niin ei hätää: voit ensimmäisille kerroille vuokrata mailat golfkentän pro-shopista. Periaatteessa ainoa haitta tässä itsekseen lajin harjoittelemisessa on se, että kukaan ei ole neuvomassa sinua. Tämän takia olisikin parasta, jos saisit mukaan kentälle jonkun kokeneemman golfin pelaajan. Jos ystäväpiiristäsi ei vielä löydy golfareita, voit tietenkin aina mennä golfkentän pron eli kouluttajan pakeille pyytämään apua. Useimmissa tapauksissa hän ohjeistaa sinut golfin alkeiskurssille, jota hyvin todennäköisesti juuri hän vetää.

Golfin alkeiskurssit

Golfin alkeiskurssi on paras tapa aloittaa golfharrastus. Golfin alkeiskursseilla opetetaan golfin perusteet, säännöt sekä golfin etiketti eli käyttäytymissäännöt. Alkeiskursseille voi osallistua kuka tahansa, eikä osallistujalta vaadita aikaisempaa pelikokemusta.

Alkeiskursseja järjestävät käytännössä kaikki golfseurat ympäri Suomea. Tyypillistä on, että alkeiskursseja järjestetään useita pelikauden aikana ja usein myös kesken kurssinkin voi mennä mukaan. Alkeiskurssien ajankohtia kannattaa etsiä oman alueen golfseurojen kotisivuilta. Kurssien hinnat vaihtelevat 200€ molemmin puolin. Golfin alkeiskurssin hinta muodostuu useista asioista.
Alkeiskurssi voi sisältää mm.

  • Lyöntitekniikan opetusta
  • Golfin sääntöjen ja etiketin opetusta
  • Rangella lyötävät pallot
  • Lyöntiharjoittelussa käytettävät golfmailat
  • Muut golfvarusteet, kuten golfkengät

Golfin alkeiskurssi usein päättyy Green Cardin eli tasokokeen suorittamiseen. Kun Green Card on suoritettu, on pelaaja oikeutettu pelaamaan varsinaisella golfkentällä.

Aloittelevan golfarin lyöntiharjoittelu

Aloittelijan kannattaa suunnata golfkentän harjoitusalueille harjoittelemaan. Lähes jokaiselta golfkentältä löytyy range-alue, jolla pitkiä lyöntejä pääsee harjoittelemaan. Rangen lisäksi golfkentältä löytyy myös puttigriini ja lähipelialue, joilla chippejä ja puttaamista pääsee harjoittelemaan. Usein golfkentällä on myös oma par3-alue, jolla voi ottaa tuntumaa ihan oikeaan pelaamiseen. Usein par3-kentälle pääsee pelaamaan myös ilman Green Cardia. Talviaikaan lyöntitekniikkaa voi viilata talviharjoitteluhallien golf-simulaattoreissa. Talviharjoitteluhalleja löytyy käytännössä kaikista suuremmista kaupungeista. Miltei jokaisella Suomen golfseuralla on oma talviharjoitteluhalli, jossa jäsenet pääsevät treenaamaan kentän ollessa kiinni.

Green Cardin suorittaminen

Green Card on tasokoe, jolla testataan pelaajan osaamisen tasoa. Jokaisen golfarin on suoritettava Green Card, jotta pääsee pelaamaan varsinaiselle golfkentälle. Tasokokeessa mitataan pelaajan osaamista monella tavalla, mutta lähtökohtaisesti tärkeintä on se, että golfari tuntee säännöt ja pystyy pelaamaan golfia turvallisesti. Varsinainen lajitekninen osaaminen on vasta toissijainen asia. Green Card on kuin ajokortti liikenteessä. Suorittaminen kertoo sen, että pelaajalla on tarpeelliset tiedot ja osaaminen sujuvaan sekä turvalliseen golfin pelaamiseen.

Mitä Green Cardin suorittamiseen kuuluu?

Green Cardin suorittamisen yhteydessä pelaaja suorittaa lyöntikokeet ja pelitaitokokeen. Näiden lisäksi suorittaja tekee sääntökokeen, jossa testataan sitä, että pelaajalla on pelillisten taitojen lisäksi myös golfin säännöt hallussa.

Golfseuran jäseneksi liittyminen

Kun Green Card on onnistuneesti saatu suoritettua, on aika liittyä golfseuran jäseneksi. Golfin pelaajan pitää olla jonkun golfseuran jäsen. On kuitenkin hyvä muistaa, että golfarin ei tarvitse välttämättä olla juuri sen seuran jäsen, millä hän on suorittanut Green Cardin. Jäsenseuran voi valita täysin oman mielen mukaan. Esimerkiksi hinta voi olla määräävä tekijä, jolloin liitytään seuraan, jolla on halvin jäsenmaksu. Jäseneksi liittymisen myötä golfari saa oman henkilökohtaisen jäsenkortin, jossa kerrotaan kotiseura sekä pelaajan tasoitus. Tasoitus on aluksi 54 ja alkaa siitä sitten pikkuhiljaa laskemaan, kun pelitaito parantuu.

Kun golfari on liittynyt jonkin Suomen golfliiton jäsenseuran jäseneksi, voi hän alkaa pelaamaan golfia varsinaisella golfkentällä. Käytännössä tämä onnistuu joko hankkimalla pelioikeuden jollekin kentälle tai sitten voi pelata yksittäisiä kierroksia kertamaksulla eli green feellä. Myös muita vaihtoehtoja pelaamiseen löytyy: joillekin golfkentille on olemassa ns. pelilippuja, jotka oikeuttavat kierroksen pelaamiseen. Joillain golfseuroilla on myös yhteistyösopimuksia muiden seurojen kanssa, jolloin pelaaminen järjestyy useammalle kentälle.

Golfarilla on siis monia vaihtoehtoja siihen, että miten hän hoitaa pelimaksunsa. Jos pelioikeus on maksettu koko kaudelle, voi pelaaja pelata kotikentällään käytännössä milloin tahansa. Kunhan varaa vain ajan kierrostansa varten klubin caddie masterilta. Green fee -pelaaminen toimii toisinpäin: ensin varataan tiiaika kentälle ja sitten kun saavutaan paikalle, käydään maksamassa green feen hinta caddie masterille. Sitten vaan mennään kiertämään golfkentälle ja toivotaan parasta, että tasoitus laskisi.