St Andrews herrasmiesklubi gentlemen only

6 syytä miksi golf on miesten herrasmiespeli

1 Tähteä2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 Arvostelua, Keskiarvo: 4.00Arvosteluita annettu 5)
Loading...Loading...

Viimeisen parin vuosikymmenen aikana golfarit ovat joutuneet kynsin ja hampain puolustamaan golfin asemaa urheiluna. Golf on tyypillisesti nähty yläluokan huvitteluna, jolla ei ole juuri mitään tekemistä urheilun kanssa. Edelleenkin reilusti suurin osa suomalaisista ei pidä golfia urheiluna.

Uskon vahvasti siihen, että golf on urheilua. Ammattilaistasolla viimeiseen asti huippu-urheilua ja niillä tavallisillakin klubeilla mukavaa arkiliikuntaa, mutta golf voi olla myös paljon muutakin kuin urheilua.

Nyt on aika ottaa täysin päinvastainen kanta golfiin ja katsoa sitä herrasmiesten herrasmiespelinä, jossa ei juuri hiki virtaa ja pelatun reiän päätteeksi nautitaan siemaus hyvää single malt –viskiä.

Wanha kunnon Golf

Golfissa on jäljellä paljon niitä yläluokalta periytyneitä tapoja, jotka tuovat esille elämän nautinnolliset puolet. Golf on rikkaiden miesten peli.

Birdie-pullo täytetään Jameson viskillä

Useimpien golfareiden birdiepullo on täytetty iäkkäällä Jamesonilla

Ensinnäkin on viski. Jos otetaan satunnainen otanta tavallisista klubipelaajista, päädytään seuraavaan tulokseen: yli puolella pelaajista on taskumatti tai viskipullo golfbägissään. On hyvin pitkä perinne ottaa hörppy hyvää viskiä birdien (onnistuneen reikätuloksen) kunniaksi. Tätä perinnettä toteuttaa useimmat pelaajat. Onnistuneen tuloksen kunniaksi viskihörppy tarjotaan koko peliryhmälle, eikä siitä juuri koskaan kukaan kieltäydy.

Toisena on olut. Golf on iloinen nautiskelijoiden peli. Ei olekaan mitenkään kummallista, että ennen golfkierrokselle lähtöä otetaan alkulämpö golfklubin terassilla oluttuopin kanssa. Toinen olut tulee juotua yleensä kierroksen puolivälissä 9 väylän jälkeen. Puolen matkan krouvissa on yleensä tapana haukata jotain pientä suolaista ja palanpainikkeeksi sopii eromaisesti vaikka paikallisen panimon olut. Jos golfkierroksen jälkeen on luvassa palkintojenjako, on klubilla sopivasti aikaa hörppäillä kolmas tuopillinen samalla kun odottelee toisten kilparyhmien saapumista maaliin.

Lisäksi golfiin kuuluu eräs sanaton sääntö, joka liittyy oluen juontiin. Tai tarkemmin sanottuna oluiden tarjoamiseen pelikumppaneille. Sääntö menee näin: jos lyöt väylän avauslyönnin alle naisten tiin, olet velvollinen tarjoamaan pelikumppaneillesi oluet. Kannattaa siis pelata epävarmojen avaajien kanssa, niin saattaa selvitä puolimatkan ja kierroksen lopun oluista veloituksetta.

Sikarit ja golf liittyvät erottamattomasti yhteen

Sikaria on rentouttavaa poltella klubitalolla kierroksen jälkeen

Kolmantena on sikarit. Oluiden ja viskihörppyjen jälkeen mikä olisikaan mukavampaa kuin pistää oikein kunnon sikari palamaan. Tähän ei olekaan golfkentällä mitään estettä. Golfkierros kestää 4 tai 5 tuntia, joten isonkaan sikarin kanssa ei tule kiirettä, ja mikä olisikaan miellyttävämpää kuin poltella hyvää sikaria ystävien seurassa nautinnollisessa ympäristössä, vanhojen tammipuiden varjossa.

Neljäntenä on hyvä ruoka. Golfklubeilla on lähes poikkeuksetta oma keittiö. Useimmiten klubeilla tarjoiltava ruoka on erinomaista tasoa. Mikä olisikaan parempi tapa odotella palkintojenjakoa klubilla kuin syömällä hyvää pihviä ja juomalla asiaankuuluvaa erinomaista tummaa olutta. Tarjolla on myös monenlaista muuta purtavaa: jättimäisiä hampurilaisannoksia, club sandwichejä, kanakoreja ja ties mitä kokin spesialiteetteja. Varmaa on vain se, että golfista nauttiminen jatkuu myös kierroksen päätyttyä.

Viidentenä on klubin saunaosasto. Jos ei ole kiire palkintojenjakoon, voi ruuan päätteeksi siirtyä rentoutumaan klubin saunaosastolle. Useimmilla klubeilla on omat saunansa, ja useimmiten ne ovat todella hulppeita. Joillain klubeilla voi valita jopa usean erityyppisen saunan väliltä: haluaako perinteistä vai höyrysaunaa jne. Parhaassa tapauksessa saunasta pääsee ulos vilvoittelemaan klubin kattoterassille, missä voi korkata vaikka uuden sikarin tai nauttia olostaan seuraillen vaikka muiden pelaamista golfkentällä samalla kun maistelee kullankeltaista Jamesonia.

Kuudentena on naiset. Tai paremminkin se, että naisia ei ole. Monelle golfkenttä on pakopaikka kotioloja, paikka, jossa saa olla rauhassa ja nauttia olostaan. Monet golfkilpailut avaavat ovensa vain miehille. Tämä on vanha jäänne ajalta, jolloin golfkentät olivat viimeiseen asti herrasmiesklubeja eli ne oli tarkoitettu vain miehille. Herrakerhoja on olemassa edelleen, mutta vain harva golfkenttä enää täysin kieltää naisten mukana olon. Yksi hyvin tunnettu poikkeus on St Andrews, jonka hulppeaan klubirakennukseen ei naisilla ole asiaa. Kuten eräs tuttavani asian ilmaisi: “naisilla on oma leikkimökki oikean klubitalon pihalla”. Jos siis haluat lähteä rouvaa pakoon, on golfaamaan lähteminen erinomainen vaihtoehto.