Eroon kisajännityksestä 1st tee

Eroon kisajännityksestä: 90% klubipelaajista tekee tämän virheen!

1 Tähteä2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 Arvostelua, Keskiarvo: 4.50Arvosteluita annettu 5)
Loading...Loading...

Ratkaisu: näin pääset helposti eroon kisajännityksestä & parannat peliäsi

Golf on kontrollointia, jo pelkkä pyrkimys pelin kontrollointiin säästää lyöntejä. Montako kertaa olet kuullut jonkun sanovan ennen kierrosta: ”Saas nähdä, että miten tänään peli kulkee”? Ja kun muutama väylä on kuokittu: ”Ei kulje peli sitten lainkaan!” Näissä kommenteissa ilmenee hyvin se, että golf nähdään usein liian monimutkaisena hallita ja jopa pelaajan kontrollille ulkopuolisena – pelinä, johon vain antaudutaan mukaan.

Golf ei kuitenkaan kuulu niihin urheilulajeihin, joissa tieten tahtoen pitäisi pyrkiä momentumiin tai pelihurmokseen. Tietenkään ei ole mitään pahaa, jos antaa hyvien suoritusten vaikuttaa positiivisesti tuleviin lyönteihin, mutta tilanne on valitettavasti useimmiten päinvastainen. Mielestäni olisikin syytä pyrkiä eroon syöksykierteen syntymisestä jo ennalta ja pilkkoa kierros, ei pelkästään yksittäisiin väyliin ja lyönteihin, vaan myös lyönnin valmistaviin osiin.

Lyönnin valmistavilla osilla tarkoitan samaa, kuin jääkiekkoilijoiden erätauon haastatteluissa korostama jalkatyö tai lyhyet syötöt: asiat joihin onnistuminen oikeasti perustuu. Onnistuminen on kiinni siitä, että onko perusasiat kunnossa – tekeekö jalkatyön kunnolla. Golfissa yksinkertaiset asiat jäävät kuitenkin usein monimutkaisempien varjoon. On paljon helpompaan kontrolloida lyönnin suuntausta, tiin korkeutta tai jalkojen asentoa suhteessa palloon, kuin ensimmäisen väylän draivin lyöntisuoritusta kokonaisuutena. Huonosti käy myös kaukalossa, jos ainoastaan maalin tekeminen siintää mielessä.

Golfissa pallon lyöminen tapahtuu lihasmuistin avulla ja lyöntiin liittyvä ajatustyö svingin aikana aiheuttaa vain virheitä. Lopputulokseen ei siis voi juuri vaikuttaa svingiä miettimällä, ja silti suurin mielenkiinto – ja samalla syytökset – kohdistuvat juuri siihen. Samalla kuitenkin niistä asioista tingitään, joiden puntarointi oikeasti kannattaisi.

Olenkin sitä mieltä, että varsinainen lyönti on vain yksi osa – miltei jopa vähäpätöinen osa – tapahtumien sarjassa, jolla pyritään haluttuun lopputulokseen. Syy epäonnistuneeseen lyöntiin löytyy 99-prosenttisesti ajalta ennen backsvingin alkua. Unohda siis vastustajan maali ja muista jalkatyön tärkeys, hyvät tulokset ilmaantuvat kyllä. Tämän suuntainen ajattelu saattaa auttaa tuloksen ohella myös kisajännitykseen, koska suurin työ on tehty jo ennen lyöntiä.

Seuraavalla kerralla kun seisot ykkösväylän tiiboksissa muista nämä:

  • Lämmittely on tehty kunnolla – check
  • Kädessä on pelisuunnitelman kannalta oikea maila – check
  • Tiedät minkä mittaista lyöntiä olet lyömässä – check
  • Olet suunnannut lyöntisi oikein – check
  • Lyöntiasento on suurin piirtein sama kuin lämmittelyssä – check
  • Ote mailasta tuntuu hyvältä – check

Sitten ei tarvitse muuta kuin lyödä ja alkaa kävellä fairwayllä tai griinillä makaavalle pallolle.